Personal Stories

Ontdek hier wat ons persoonlijk motiveert om actief te zijn voor Scientists4Future.

“My name is Delphine Lobelle, I am Belgian and 29 years old. I joined Scientists for Future NL when I started a postdoc at Utrecht University, in September 2019. I decided that my research in climate change (during my PhD) and plastic pollution (currently) is not sufficient for the change that I would like to see on a global scale. As scientists, it is easy to stay stuck in the ‘science bubble’ and hope that our research gets out to the general public/politicians somehow, however the bridge between those stakeholders is still very much lacking. Not only does S4FNL endorse the science behind what climate activists are striking for but we are also looking into ways to educate the school children and teachers about climate change in order to better understand what they are striking for. I’m looking forward to this new project in the coming year!”

Ik ben geoloog en bestudeer natuurlijke veranderingen van het klimaat in het verleden, het zogenaamde paleoklimaat. Vorig jaar deden we veldwerk in West Australië naar de oudst bekende klimaatsveranderingen op Aarde van zo’n 2.5 miljard jaar geleden. Na afloop van het veldwerk ben ik twee weken op vakantie geweest in Coral Bay en Exmouth om te snorkelen boven het Ningaloo rif. Dit rif is in tegenstelling tot het Great Barrier rif nog nauwelijks aangetast. En als je dan weer ziet hoe mooi zo’n rif is dan begin je pas echt te beseffen wat we zeg maar gerust doelbewust aan het vernietigen zijn. Dit was voor mij dan ook het moment dat ik besefte dat ik meer moest doen als wetenschapper dan alleen maar onderzoek en onderwijs.

Tijdschalen
De meeste van die klimaatveranderingen hangen samen met veranderingen in de instraling van de zon die veroorzaakt door veranderingen in de vorm van de aardbaan en de stand van de aardas. Deze veranderingen spelen zich af op tijdschalen van tienduizenden tot honderdduizenden en zelfs miljoenen jaren. Er zijn echter ook klimaatarchieven waarbij je de dagelijkse, maandelijkse of jaarlijkse (seizoenale) veranderingen in het weer en het klimaat kunt bestuderen zoals boomringen of dagelijkse groeibanden in schelpen. Voor ons geologen is het denken over die veranderingen op al die verschillende tijdschalen een soort tweede natuur geworden.

De rol van CO2
Eén gevolgtrekking is dat het klimaat eigenlijk altijd heeft veranderd, denk maar aan de grote ijstijden van de afgelopen miljoen jaar of hun warme tegenhanger de hyperthermals, dus extra warme periodes, tijdens de warme wereld van 65 tot 45 miljoen jaar geleden. En bijna al die veranderingen hangen dus samen met die veranderingen in wat we de baanparameters van de Aarde noemen. En ook vind je altijd weer een positief verband tussen temperatuur en de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, dus lage concentraties tijdens de ijstijden en juist hoge tot zeer hoge concentraties tijdens de hyperthermals (hoe we dat CO2 gehalte reconstrueren is natuurlijk weer een heel ander verhaal). CO2 werkt als een versterker: een kleine externe fluctuatie wordt verder opgeblazen door het broeikaseffect. Als paleoklimatologen hebben we een aardig idee hoe gevoelig het klimaatsysteem is en begrijpen goed wat het verband is tussen CO2 en temperatuur.

Valorisatie
Als je met dat in je achterhoofd naar de huidige getallen kijkt, heb je een redelijk goed beeld van wat ons in de nabije toekomst mogelijk te wachten staat. Daar werd ik niet bepaald vrolijk van. Ik heb me daarom aangesloten bij Scientists4Future NL en zal bij de komende klimaatstaking van Fridays For Future mijn reguliere werk neerleggen als symbool van protest en als steun aan de jongeren. Ik beschouw dit echter ook als onderdeel van mijn werk, noem het outreach of zelfs valorisatie: “het tot maatschappelijke waarde brengen van wetenschappelijke en technologische kennis” (woorden.org). Want wat is wetenschappelijke kennis over het klimaatsysteem waard als er niets mee gebeurt?

Frits Hilgen, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht

“I'm Laura Claret Fernández, 26, and member of S4F in the Nijmegen group. I'm Spanish, and I ended up doing a PhD in the Microbiology department at Radboud University (Nijmegen) thanks to my curiosity and my firm belief that you make your own path. I did my biotechnology degree in Sevilla, where I discovered SynBio (synthetic biology) and joined an iGEM group. There, I worked on a project for two years to get useful products out of waste products using bacteria for it. It was an amazing experience to work in a project like this! I wanted to be one of those SynBio people making a better world, so after my master I came to Nijmegen to work on bugs that are used in waste water treatment plants. I've always wanted to help society through science, and I've always done quite some on science communication, but that wasn't enough anymore. Taking into account how much is going on with climate change, I decided I needed to be more active and join the action. So here I am, trying to make the world a better place both with my science and my involvement in S4F!”
“Ik ben Oscar van Vliet, 44 jaar oud en adviseur fondsenwerving bij de Universiteit Utrecht. Ik ben begin 2020 bij S4F actief geworden. Ik was ooit een actief in de studenten milieubeweging, bezig om van universiteiten en studenten meer te aandacht te vragen voor duurzaamheid in onderwijs en dagelijks leven (als je dat iets lijkt, zie https://www.studentenvoormorgen.nl). Daarna heb ik 15 jaar onderzoek gedaan naar de vraag waarom zijn we nog niet overgestapt op groene energie en mobiliteit. Met andere woorden, barrières vinden en oplossingen die technische en economisch haalbaar zijn, en ook aantrekkelijk voor de mensen die de verandering daadwerkelijk moeten gaan doorvoeren. Ik ben vorige jaar opgehouden met onderzoek, maar ik wil nog steeds bijdragen aan een veilig klimaat. Ik houd van mensen en onze planeet, vooral mijn dochtertje, en ik wil jonge mensen van alle leeftijden ondersteunen in het bouwen van een meer duurzame wereld."
“My name is Oscar and I’m an environmental scientist with a focus on freshwater resources. I’ve had a pretty diverse career until now ranging from technical to research roles in sectors such as ecotourism, biotechnology, mining and education. However my goal has always been to contribute to responsible natural resource management and community-based sustainable development. I joined S4FNL to help strengthen the link between the science of climate change and social movements; both of which are calling for sustainable alternatives to the status quo. I think this is a great opportunity to gain momentum for real change by combining data-driven evidence and passion.”
"Ik ben Peter Roessingh, 65 jaar, bioloog en werkzaam bij de UvA. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in milieuproblemen en de grenzen aan de groei, maar rond 2006 raakt ik serieus gealarmeerd door wat ik las over klimaatverandering. Een paar jaar lang verkondigde ik een pikzwarte boodschap maar werd daar ook buitengewoon somber van. Als een vorm van zelfhulp sloot ik me aan bij Code Rood, een groep klimaatactivisten. Ik realiseerde me ook de de kern van het probleem in de de structuur van onze maatschappij besloten zit, en ik ben er nu van overtuigd dat grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid noodzakelijk is om de politiek in te laten zien hoe serieus de situatie is, en de drastische verandering die nodig zijn ook op tijd te realiseren. In de zomer van 2019 maakte ik een excursie uit mijn ’activistenbubbel' en besloot dat een verbreding van tactieken nuttig zou kunnen zijn. Ik kwam in contact met Tanya, Dave en Leo en met zijn vieren richtten we Scientists4future NL op. Dat is het punt waarop ik nu ben aangekomen, van een algemene bezorgdheid voor 2006, via een groeiende en tenslotte onhoudbare somberheid rond 2015, naar een toenemend, krachtgevend activisme, tenslotte uitmondend in een verbreding van mijn perspectief, met meer tijdsinvestering in het motiveren en mobiliseren van mijn eigen collega’s, de wetenschappers. Wetenschappers weten beter dan wie ook wat er gaande is, maar zijn geremd om die kennis effectief uit te dragen. Ik hoop dat mijn bijdrage aan S4F-NL de stem van de wetenschap luider en effectiever zal maken."