Scientists for Future Nederland

Coalitie van bezorgde wetenschappers

Scientists for Future Nederland
Groep van wetenschappers op de Dam in Amsterdam met een banner waarop staat: Science not Silence

Wie we zijn

S4F-NL is opgericht in de zomer van 2019, na te zijn voortgekomen uit een initiatief om de Amsterdamse Klimaatmars in maart 2019 te ondersteunen en geïnspireerd door verschillende andere initiatieven in Nederland en daarbuiten. S4F-NL bestaat uit onderzoekers, wetenschappers en academici die actief streven naar een sterker antwoord op de klimaat- en ecologische noodsituatie.

Onze aanpak is gebaseerd op wetenschap uit alle disciplines. Het aanpakken van de klimaat- en ecologische noodsituatie vereist een grote diversiteit aan benaderingen, kennis en ervaring en daarom verwelkomen we actief mensen uit alle disciplines en in alle posities.

Wat we doen

S4F-NL houdt zich bezig met proactieve wetenschapscommunicatie. We evalueren en communiceren de behoeften en mogelijkheden voor acties en beleid om klimaat-, milieu-, en duurzaamheidsdoelen te bereiken, en pleiten actief voor duurzame klimaatoplossingen. S4F-NL informeert en creeert bewustzijn op scholen en universiteiten, en gaat het gesprek aan met beleidsmakers en andere stakeholders via educatie, petities en lobbywerk. We maken gebruik van traditionele en digitale media en nemen deel aan paneldiscussies en openbare evenementen.

Onderzoekers, wetenschappers en academici in S4F-NL nemen hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een gezonde planeet voor huidige en toekomstige generaties. Wij ondersteunen en promoten geweldloze acties en nemen deel aan vreedzame demonstraties, stakingen en protesten.

Hoe we werken

S4F-NL is een gedecentraliseerde, zelforganiserende grassroots beweging. Wij bieden een netwerk voor uitwisselingen, waaruit initiatieven van leden ontstaan. S4F-NL werkt in lokale groepen, maar ook in projectgroepen (bijv. onderwijs, desinvestering, sociale media).

Deelname staat open voor alle onderzoekers, wetenschappers en academici die zich inzetten voor de doelstellingen van ons handvest.

Onze operationele structuur is vastgelegd in de beginselen van de gemeenschap.

Klimaatstrepen

Het logo voor Scientists for Future, bekend als de 'Klimaat strepen', werd gemaakt door Professor Ed Hawkins en prijkt op de cover van de nieuwste publicatie van Greta Thunberg, "The Climate Book."

De klimaatstrepen tonen een grafiek die snel verkleurd van blauw naar rood, wat de verschuiving van de wereldwijde temperaturen over eeuwen weergeeft, met een dramatische piek in recente jaren. Elke streep komt overeen met een specifiek gegevenspunt, van de jaren 1850 tot 2021. Professor Hawkins vat het samen: "De klimaatstrepen tonen de schrijnende realiteit van hoe snel de planeet is opgewarmd in de afgelopen decennia, waarbij miljarden wetenschappelijke metingen worden gecombineerd in één opvallend beeld.

De strepen tonen niet onze toekomst, die ligt nog volledig in onze handen - hoe sneller we handelen, hoe kleiner de klimaatgevolgen kunnen zijn. Deze strepen worden afgebeeld op de shirts van professionele voetbalteams, de United Nations COP26 Climate Change Conference, en dienen als het logo voor Scientists for Future.

Voor meer inzicht, bekijk de Show your Stripes website.

Climate stripes

Consensusverklaring

In 2019 hebben 50 wetenschappers uit heel Nederland bijgedragen aan de samenstelling van een consensusverklaring die de zorgen van Fridays For Future onderstreept, in het licht van de wereldwijde klimaatstaking die zij organiseerden. Het doel van deze verklaring was om de wetenschappelijke consensus over klimaatverandering met het publiek te communiceren. Het was ook de lancering van een platform, Scientists For Future NL, dat de wetenschappelijke gemeenschap verenigt die zich zorgen maakt over door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Lees de volledige consensusverklaring met de lijst van ondertekenaars.

Dit zijn enkele van onze actieve leden

Martijn Duineveld
Martijn Duineveld Cultural Geography Wageningen University & Research
Marjan Smeulders
Marjan Smeulders Microbiologie Radboud Universiteit
Roos van Oosten
Roos van Oosten Archeologie Universiteit Leiden
Riccardo Riva
Riccardo Riva Department of Geoscience and Remote Sensing Technische Universiteit Delft
Jacqueline Hoppenreijs
Jacqueline Hoppenreijs Karlstad University
Arjen Markus
Arjen Markus Deltares
Sietse Kiewiet
Sietse Kiewiet Swammerdam Institute for Life Sciences Universiteit van Amsterdam
Philipp Gramlich
Philipp Gramlich Stichting TurfVrij
Disa Sauter
Disa Sauter Psychologie Universiteit van Amsterdam
Ina Vollmer
Ina Vollmer Inorganic Chemistry and Catalysis Universiteit Utrecht
Peter Roessingh
Peter Roessingh Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics Universiteit van Amsterdam
Yoad Winter
Yoad Winter Departement Talen, Literatuur en Communicatie Utrecht Universiteit
Lees hun verhalen